Glenn Hyséns Beck-favoriter

Ingen kan väl ha undgått Glenn Hyséns i sociala medier vida spridda krönika skriven för Expressen, där han förklarar storheten i Beck-filmerna och bjuder på sin lista över de fem bästa Beck-filmerna. Här kommer listan och tips på var du snabbt och enkelt kan få tag på filmerna för att se ikapp några av filmhistoriens mästerverk.


 • 1. Hämndens pris

  Det här är film nummer 9 i ordningen med Peter Haber som Martin Beck och hade premiär 2001. Filmen handlar om utredningen av ett dubbelmord på två poliser som mördats av tre rånare som stulit sprängmedel från ett regemente.

  Glenns kommentar: "Den är i en klass för sig. Den är med Shanti Roney. De skjuter ihjäl två poliser ute i skogen och den ene är Persbrandts kompis i filmen, så han får ta hand om hans fru. Det är hans kompis som blivit mördad. Han blir lite svart i ögonen om man säger så. Fy fan."
 • 2. Mannen med ikonerna

  Mannen med ikonerna från 1997 är den andra filmen i serien inleds med en styckad kvinna i en sjö och innehåller allt från hustrumord och gravplundring till smuggling och den ryska underrättelsetjänsten.

  Glenns kommentar: "Det är några ryssar som är styckade i en sjö. Jag har för mig att Persbrandt snackar ryska och det är imponerande."
 • 3. Öga för öga

  Film nummer fyra, även den från 1997, handlar om ett flertal mord över hela landet där det som binder morden samman är att alla offer har fått sina ögon utskurna.

  Glenns kommentar: "Det är en lärarinna som blir mördad och de skär ut ögonen på henne. Av någon anledning sker det också på någon annan, så det är två som blir av med ögonen. Det var någonting som de hade sett eller inte skulle se. Jag kanske är sjuk, men en film blir bättre om det är lite obehagligt."
 • 4. The Money Man

  Även denna film (nummer 7) från 1998 tillhör den första säsongen som verkar vara Glenns favoritsäsong. Handlingen utgår från läckta uppgifter från rikspolisens arkiv som en utpressad polis förser gangstern Gavling med. När polisen inte längre vill läcka hemligt material mördas han och det är upp till Martin Beck och hans kollegor att lösa fallet.

  Glenns kommentar: "Jag kommer inte riktigt ihåg vad som händer så det kan jag inte avslöja här. Men det handlar om en homosexuell polis som blir mördad och det blir spännande sen."
 • 5. Enslingen

  Enslingen är den tolfte filmen (säsong 2) och visades första gången 2002. Detta är, trots filmens ålder, den senaste av de filmer Glenn rekommenderar. Filmen handlar om två mord, dels ett mord på en ung thailändska och ett andra mord på en äldre man, som visar sig ha ett samband.

  Glenns kommentar: "Jag kan se det framför mig. Det är en thailändska som har blivit mördad ute på någon jävla ö i Stockholms skärgård. Så är det en gammal gubbe som också har mördats. De hittar en film när äckelgubben har sex med tjejerna, men jag tror att det är någon annan som är mördare. Så är det massa nyfikna grannar som ska dit och tjöta. Den är skitbra."
 • Bubblare: Kartellen

  Listans bubblare hade även den premiär 2002 och är som film nummer 11 den film som föregick Enslingen. Filmen handlar om utredningen av kriminalitet inom restaurangbranschen efter att en restaurangägare hittas mördad. Vi kan inte annat än hålla med Glenn om att Gunvalds skadade fot gör hela filmen!

  Glenns kommentar: "Det är bara för en sak, att Persbrandt hoppar på kryckor. Jag vet inte alls vad den handlar om, men Persbrandt kan inte göra något. Han är helt stollig och en annan polis får ta hans roll. Persbrandt bara går runt och man ser hur han kokar. Det är riktigt roligt."

Om du, liksom vi, blir sugen på att förkovra dig i alla de brottsfall som Gunvald Larsson & Martin Beck utreder så hittar du alla filmerna bland annat hos CDON och Ginza. Rabattkoder till CDON var för övrigt den första butikssidan som vi lade upp på Rabatterat.se

Har du inte läst hela krönikan så hittar du den och många fler hos Expressen.
Rabatterat.se

Rabatterat.se

1 november 2016

Rabattkoder kopplade till blogginlägget

Här nedan hittar du de rabattkoder och erbjudanden som nämns i texten ovan.